Senjski rudnik - eko turizam

Ministar kulture Nebojša Bradić izjavio je u Despotovcu da će sledeće sedmice biti upućen javni poziv za izradu tehničke dokumentacije za uređenje i pretvaranje Senjskog rudnika u eko muzej, po projektu Saveta Evrope, koji je za ovaj poduhvat izdvojio 1.500.000 evra.

Javni poziv će uputiti Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca, a tehnička dokumentacija koja se traži za konzervatorsko restauratorske radove na Aleksandrovom potkopu, biće osnov za tender koji će biti raspisan za izvođenje radova, naveo je Bradić. 

"Početak radova, očekujemo u prvoj polovini 2011. godine", rekao je on sinoć na konferenciji za novinare, koju je održao u biblioteci "Resavska škola" sa rukovodstvom opštine Despotovac sa predsednikom Mališom Alempijevićem na čelu. 

"Ideja o eko muzeju o kojem smo govorili pre dve godine, koja je nekome izgledala tako daleko, pomalo kao fikcija ili nečija vizija, se ostvaruje", rekao je ministar. 

On je dodao da se sve stvari dobro urade ako postoje dobri projekti i ako se ostvaruje saradnja na njima sa lokalnom samoupravom, ako se ima struka i politika na istom mestu. 

Realizacijom ovog projekta, najstarije rudarsko naselje u Srbiji i mesto rađanja srpske industrijalizacije, Senjski rudnik, nastaviće da živi i posle prestanka rada rudnika. 

Uz Aleksandrov potkop, jednu od prvih ulaza u jamu rudnika, u kome se ugalj vadio od 1853. godine, a nazvanu po kralju Aleksandru Karađorđeviću, koja će biti eko muzej, jedini na Balkanu pod zemljom, projekat uređenja Senjskog rudnika predviđa i rekonstrukciju zgrade Muzeja ugljarstva, bivše mašinske radionice, parne mašine i rudarskog lifta jedinstvenog u svetu. 

Lift preko 150 godina spušta rudare u jame i vraća na svetlost dana i još je u funkciji. 

Predviđena je i rekonstrukcija tornja, pretvaranje bivše zgrade bolnice u hotel sa oko 30 soba, a zgrada bivšeg Doma kulture, u kojoj su se dešavali svi važni događaji u istoriji rudarstva Srbije, biće pretvoren u centar za umetnike. 

U projektu je i obnova crkve "Sveti Prokopije", koji je zaštitnik rudara, ulica sa kaldrmom, nekih stanova koji su građeni još pre Prvog svetskog rata, ali se u njima i dalje živi. 

U naselju Senjski rudnik, oko 20 kilometara udaljenom od Despotovca i Ćuprije, sada živi oko 450 stanovnika, a šezdesetih godina prošlog veka, tvrde meštani, rudarski penzioneri, "živelo je samo preko 1.000 kopača uglja". 

Naselje je imalo železničku prugu, dve bolnice, a jedna je po opremljenosti hirurgije bila odmah uz Vojno medicinsku akademiju, radile su termoelektrane, štamparija, bioskop, dodaje kustos Muzeja ugljarstva Miroslav Nikolić. 

U Senjskom rudniku je snimljen i film i televizijska serija "Petrijin venac" po istoimenom delu književnika i akademika Dragoslava Mihailovića.