Provesti 7 dana u Despotovcu

Ako ste se odlučili za ovakav vid odmora i uputili se ka našim turističkim destinacijama, želimo da Vam predložimo po nama idealan obilazak opštine Despotovac, uz posetu kulturno-istorijskih spomenika i prirodnih bogatstva. 

 

1.dan

Dolaskom iz pravca Beograda, na isključenju u Markovcu, ulazite u opštinu Svilajnac. U neposrednoj blizini sela Crkvenac možete posetiti manastir Zlatenac i Miljkov manstir, zadužbine Despota Stefana Lazarevića, koji se nalaze u selu Gložane. Nastavkom puta ka opštini despotovac nailazite na selo Grabovac u kome možete obići kuću Stevana Sinđelića. Dolaskom u Despotovac, predlažemo, smeštaj u željenom ugostiteljskom objektu, kući za odmor u domaćoj radinosti ili seoskom domaćinstvu. 

 

2.dan

Nakon odmora preporučujemo obilazak: - Trga Despota Stefana Lazarevića,

- manastirsku vodenicu.

- manastir Manasiju, zadužbinu Despota Stefena Lazarevića, u neposrednoj blizini samog Despotovca.

- Predlažemo, obilazak jedinstvenog „Parka Minijatura“ gde možete videti srednjevekovne manastire i srpske kuće koji će Vas odvesti izvan sadašnjeg vremena i prostora. 

 

3.dan

Nakon razgledanja kulturno-istorijskih vrednosti opštine, predlažemo, izlet u Milivskoj klisuri koja pruža rekreaciju i uživanje u prirodi uz mogućnost organizovanog ručka.

 

4.dan

Kako bi užitak bio kompletan, neophodno je obići i naše prirodne lepote, koje se nalaze u podnožiju planine Beljanica. Obilaskom „Velikog Vrela“ i vodopada „Veliki Buk“ uživaćete u čistom vazduhu i netaknutoj prirodi, gde možete u neposrednoj blizini žubora vode uživati u domaćoj kuhinji i tradicionalnim jelima. Nakon ovakve relaksacije i uživanja u prirodi put nastavljamo prema spomeniku prirode „Resavskoj pećini“,  koja je jedna od najlepših i najbogatijih pećina u Sribiji. U blizini pećine možete posetiti etno kuću.

-Obilazak „Despot“ vinarije Nikodijević u selu Stenjevcu. Nakon obilaska sledi povratak u smeštajni objekat i odmor.

 

5.dan

Kako bi Vaš obilazak bio zanimljiviji i raznolik, predlažemo, obilazak drugih destinacija u blizini naše opštine:

- Termalni izvor Ždrelo u opštini Petrovac.

- U opštini Žagubici, možete posetiti Krupajsko vrelo i manastir Gornjak zadužbinu kneza Lazara.

 

6.dan

U opštini Despotovac, obilazkom rudarskog naselja Resavica, možete videti dve parne lokomotive koji su jedinstveni primerci u Evropi. U blizini Resavice možete obići vodopad „Prskalo“, uz organizovan prevoz i ručak ugostiteljskog objekta.

 

7.dan

Nastavkom putovanja, ka opštini Ćuprija, usputno možete obići i naselje Senjski Rudnik u kome biste mogli da posetite jedinstven muzej ugljarstva Republike Srbije koji je proglašen spomenikom kuture zajedno sa „Aleksandrovim potkopom“.  Ulaskom u opštinu Ćuprija nailazite na manastir Ravanica, zadužbinu Kneza Lazara i Kneginje Milice čiji je naslednik Despot Stefan Lazarević.

 

SREĆAN PUT I DOĐITE NAM PONOVO!!!!!!!!!!!!!